Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ρατσισμός


Θέμα: Γράφω  ένα γράμμα σε ένα συμμαθητή μου μετανάστη που εγκατέλειψε το σχολείο επειδή έπεσε θύμα ρατσισμού.

Γεια  σου  Αρσέτ,

Τις τελευταίες  μέρες στο σχολείο η απουσία σου έχει γίνει αισθητή. Όλα στο σχολείο είναι  διαφορετικά. Ακόμα και αν δεν το περιμένεις  έχεις  λείψει  σε πολλούς  από εμάς . Σχεδόν σε όλους  μας . Μετά την αποχώρηση σου από το  σχολείο  μας  κάθισα  και σκέφτηκα πολλά πράγματα και  η αλήθεια  είναι  πως  προβληματίστηκα ιδιαίτερα και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που σκέφτηκα να σου γράψω  αυτό  το  γράμμα.

Θέλω  να  σε  βοηθήσω  να σου  δώσω  δύναμη  και  να σε κάνω  να  πιστέψεις  στον  εαυτό  σου  γιατί  Αρσέτ  υπάρχει  μόνο  ένας  και  κανείς  δεν μπορεί  να  σε καταπιέσει  ή  να  σε φοβίσει. Γι’ αυτό  σε παροτρύνω  να σταματήσεις  να φοβάσαι  και  να σηκώσεις  το  κεφάλι  σου  ψηλά και  να υπερασπιστείς  τον εαυτό σου γιατί κανένας ρατσιστής δεν είναι ανώτερος. Όπως κι εσύ είναι απλοί άνθρωπο οι οποίοι λόγω των κόμπλεξ που έχουν προσπαθούν να μειώσουν τους άλλους  για να εξυψωθούν οι  ίδιοι .

Μετά τον προβληματισμό μου αυτόν λοιπόν κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα που αφορούν τόσο εσένα όσο και τους ρατσιστές. Γι’ αυτό  το  λόγο πιστεύω πως πρέπει να τα μάθεις. Οι άνθρωποι αυτοί που προσπαθούν να φοβίσουν εσένα, την οικογένεια σου και όλους τους άλλους ομοεθνείς σου είναι στην πραγματικότητα πιο φοβισμένοι από εσένα. Φοβούνται να χάσουν την υπόσταση που νομίζουν πως έχουν, φοβούνται μήπως οι άνθρωποι με άλλα  ‘’πιστεύω’’, διαφορετική γλώσσα, χρώμα  ή θρησκεία αποκτήσουν περισσότερη δύναμη από αυτούς και γίνουν πιο αγαπητοί στους συνανθρώπους τους, παρόλο που με αυτές τις αγριότητες και τις απολίτιστες  ενέργειές τους καταφέρνουν να γίνουν ανεπιθύμητοι. Δεν δέχονται  όσοι δεν ανήκουν στην ίδια χώρα με αυτούς  να μορφώνονταιδιότι φοβούνται  μήπως λόγω του μυαλού τους αποκτήσουν περισσότερη δύναμη  και καταφέρουν να γίνουν μορφωμένοι και ανεξάρτητοι, κάτι που οι ίδιοι οι ρατσιστές δεν είναι, καθώς η ιδέα ότι είναι καλύτεροι, τους κρατά πίσω και δεν τους αφήνει να σκεφτούν με καθαρό μυαλό. Αντίθετα εσύ, σαν ένα άτομο που έχεις βιώσει σκληρά το ρατσισμό μπορείς να τον σταματήσεις. Και μετά από εσένα θα παραδειγματιστούν και άλλα παιδία που έχουν πέσει θύματα ρατσισμού  και θα σε βοηθήσουν στον αγώνα σου. Και θα γίνουμε ένα  σύνολο που κανένας  φασίστας-ρατσιστής δεν θα μπορεί να σταματήσει.

Όπως εγώ έτσι κι εσύ ξέρεις πως το σχολείο είναι η σημαντικότερη πηγή μόρφωσης του ανθρώπου. Είναι ένα σημαντικό προνόμιο που κανένας δεν έχει τα δικαίωμα να μας το στερεί. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω πως πρέπει να συνεχίσεις το σχολείο. Όχι μόνο για να εφοδιαστείς κατάλληλα και να έχεις μεγάλες πιθανότητες για επαγγελματική αποκατάσταση στο μέλλον αλλά και για να μπορέσεις ν΄ αποδείξεις  σ’ αυτούς τους αμόρφωτους απολίτιστους πως η μόρφωση είναι δικαίωμα για όλους, ανεξαρτήτως φυλής και υπηκοότητας.

Τέλος θα ήθελα να σου δώσω μία συμβουλή. Κανένας δεν μπορεί να σε πείσει πως δεν αξίζεις. Ο καθένας μας είναι σημαντικός και μοναδικός. Η όποια ιδιαιτερότητα του καθενός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν το όπλο που θα τον απαλλάξει από τις δυσκολίες στο μέλλον. Είναι κρίμα ταλαντούχοι άνθρωποι με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία και χρώμα να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και την προσωπικότητά τους επειδή  φοβούνται ένα σωρό από σωματώδεις  ανθρώπους που τους ασκούν τόσο σωματική όσο και λεκτική  βία.

Όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε τη λύση σ’ αυτό το κοινωνικό πρόβλημα που ονομάζεται ρατσισμός. Ήδη οι περισσότεροι από εμάς αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Όταν όμως κινητοποιηθούμεόλοι μαζί, θα πετύχουμε το σκοπό μας και θα το ξεπεράσουμε!

Φιλιά, Μαρουσώ
                                 Μαρουσώ  Δημητροκάλη

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Τι είναι ομορφιά για μένα;

Ομορφιά, είναι μια δύσκολη έννοια  που κανένας δεν μπορεί να την προσδιορίσει. Πολλοί λένε πως η ομορφιά είναι βρίσκετε εξωτερικά σε έναν άνθρωπο, άλλοι πιστεύουν πως πρέπει κάποιος  να έχει όλο το πακέτο. Κατά τη γνώμη μου ο εσωτερικός κόσμος κάνει έναν άνθρωπο όμορφο. Φυσικά, ακόμα και αν δεν ακούγετε ωραίο, η εξωτερική ομορφιά είναι αυτή που προσελκύει έναν άνθρωπο να γνωρίσει κάποιον. Παλαιότερα το ίδιο πίστευα κι εγώ-πως πρέπει να έχει και εσωτερική και εξωτερική ομορφιά μα στο μέλλον συνειδητοποίησα πως η εσωτερική αρκεί. Κ αυτό γιατί έτυχε να γνωρίσω κάποιους ανθρώπους στη ζωή μου οι οποίοι μόλις τους είδα σκέφτηκα πως δεν είναι τόσο εμφανίσιμοι αλλά όταν στη συνέχεια τους γνώρισα και κατάλαβα τι άνθρωποι είναι τους έβλεπα μετά από λίγο και σκεφτόμουν πως είναι οι πιο όμορφοι άνθρωποι στον κόσμο! Για να θεωρήσω έναν άνθρωπο όμορφο πρέπει να έχει προσωπικότητα. Να με καταλαβαίνει, να είναι έξυπνος και να έχει την δική του γνώμη και άποψη και να μην είναι υποχείριο κανενός. Ακόμα να με βοηθάει σ' ό,τι δυσκολία μου παρουσιαστεί και να μου λέει πάντα την αλήθεια. Ό,τι  νιώθει να μου το λέει  και εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ για να τον βοηθήσω. Τέλος να ξέρω πως είμαι σημαντική γι' αυτόν τον άνθρωπο και με αγαπά γ΄ αυτό που είμαι. Τελικά η ομορφιά είναι ανάλογη της αγάπης που έχουμε σ΄ έναν άνθρωπο. Όσο πιο πολύτιμος είναι αυτός για εμάς τόσο πιο όμορφο θα τον βλέπουμε!!! 



                                                                                                   Μαρουσώ Δημητροκάλη